Nascut a Ciutat de Mèxic el 1981, Rafael Alberto Baca Muñoz és un artista autodidacte en les disciplines del caballet, muralisme i serigrafia. La seva obra, de caràcter reivindicatiu i combatiu, ha estat exposada en diferents regions de Mèxic amb l’esperit de fer visible i denunciar la realitat que viuen les classes més pobres del país.

El desembre del 2007 Rafael Baca viatja a Catalunya i el País Basc on realitza la sèrie titulada “Apuntes de viaje” i posteriorment el 2008, de retorn a Mèxic, plasma en les sèries “La catalana” i “Vitoria” una visió un tant més profunda de la problemàtica quotidiana que viuen ambdós pobles. En la primera de les sèries Baca mostra una visió crítica de les lleis cíviques que regeixen en les grans metrópolis europees com és el cas de Barcelona. En paral•lel a un to de denúncia, l’autor també s’interessa per la recuperació i reivindicació de la història de lluita del poble català durant la Guerra Civil i la decisiva participació de les dones en el conflicte. En definitiva, un esperit solidari i combatiu que per Baca enllaça amb la tasca contemporània de moltes catalanes i catalans que estan implicats en moviments activistes i de defensa dels drets humans en múltiples indrets.

Després d’aquesta experiència i en un diàleg frontal amb ella, Rafael Baca realitza durant el maig-juliol de 2008 la sèrie “Preludio”, basada en les condicions històriques i socials que viu Mèxic en l’actualitat, d’una amarga i esfereïdora coincidència amb els any de l’esclat de la revolució mexicana en 1910. Corrupció política, guerra violenta i sagnant en el nord del país pel control del tràfic de drogues, misèria, pobresa, fam i atur en el sud, un panorama gens esperançador quan s’està apunt de complir el centenari de l’alçament per la terra i la llibertat d’Emiliano Zapata. Tal i com manifesta el propi autor, aquesta obra és “un modest homenatge a totes les dones i homes que han entregat la seva vida i llibertat per un bell somni d’un demà més just i lliure”.

Per més informacio:

Rafel Baca
balamixim@yahoo.com.mx
Telf: 652 24 21 47
www.balamixim.es.tl